17/9/13

Per fer cicloturisme barceloní

En aquest blog publiquem sovint rutes per descobrir Barcelona a cop de pedal, perquè creiem que el cicloturisme urbà és una excel·lent forma de conèixer les ciutats. Ara L'Ajuntament i Cossetània edicions editen Bicilona, una guia amb onze rutes per la ciutat. Hem fet una de les rutes per comprovar la seva eficàcia.
Una pàgina de 'Bicilona' amb una de les rutes
Després d'una llarguíssima i tediosa introducció dedicada al manteniment, reparació de la bicicleta i consells per circular, la guia ofereix onze rutes ben distribuïdes per tota la geografia barcelonina: del Poble Espanyol al mirador de Colom, del Poble Sec al Raval per Sant Antoni, una ruta dedicada a l'obra de Gaudí, el recorregut de la carretera de les Aigües, la Diagonal de punta a cap, del Tibidabo a Montjuïc, De Pedralbes a Sants passant per Sarrià i les Corts, d'Horta al Poble Nou passant per Porta, Sant Andreu i Sant Martí de Provençals, el Gòtic i el Born, els passatges de l'Eixample i el litoral.
El disseny del llibre, apaïsat i enquadernat amb un cuc, facilita la tasca de guia per a la que ha estat pensat. Amb una senzilla funda porta-mapes, la consulta de l'itinerari es fa còmode i clara si feu servir la segona part de cada ruta, on un senzill rutòmetre va indicant els girs per carrers i places i la distància que heu recorregut des de l'anterior gir. Ressaltats en groc florescent, el rutòmetre indica els llocs interessants per on passa el traçat. A les primeres dues pàgines de cada ruta el traçat es mostra amb grans dosis de disseny en un grafisme que vol semblar un plànol modern, on es dibuixen els llocs d'interès, però que confon més que no informa. Massa informació en tan poc espai. No es veu prou clar.
Per comprovar l'eficàcia del llibre vàrem recórrer l'itinerari número 8, una ruta de 12 quilòmetres i un desnivell de pujada inapreciable amb sortida al metro de Valldaura (es podria indicar la línia) i arribada a la Plaça Prim del Poble Nou. La ruta travessa Horta per tot el seu centre (Feliu i Codina, Chapí, la biblioteca de Can Mariner, Baix de Mariner, la plaça Bacardí), baixa per Cartellà cap al barri de Porta, on es passa per davant de la magnífica masia de can Verdaguer i el parc de can Dragó, i va a buscar Sant Andreu pel carrer Gran, Tores i Bages, plaça d'Orfila, els jardins de can Fabra, la biblioteca Ignasi Iglesias i cap el mercat de Sant Andreu.
Al mercat de Sant Andreu
Des d'aquí el traçat proposat busca el nou pont del Treball digne. A l'altra banda de les obres de l'estació de la Sagrera la ruta creua Sant Martí de Provençals pels carrers Cantàbria, Menorca i Agricultura fins la Rambla de Guipúscoa. Abans haurem pogut conèixer el magnífic parc de Sant Martí. Per Selva de Mar, Pere IV, Fluvià i Marroc, on s'entra al parc del Poble Nou, entrem al barri homònim. Pel camí antic de València passem per Can Felipa, i per Pujades i la Rambla desemboquem a la plaça de Prim, on hi ha el popular restaurant Els pescadors, destacat a la guia, però on també hi ha el menys conegut, però històricament més important, arbre dels icarians, el lloc on es reunien aquells socialistes utòpics de primers de segle que van conformar el caràcter d'aquest barri obrer. El marcatge de la ruta és del tot correcte, tot i que trobem a faltar alguna indicació més d'indret a visitar. 
En resum, les rutes que proposa Bicilona són una bona forma per conèixer l'amalgama que conformen la ciutat dels turistes i la dels ciutadans, una mixtura difícil de descobrir si no és des d'una bicicleta.
Dificultat. Fàcil. Distància. 12 kms Temps: 1h 15’ (2h amb aturades) Desnivell. inapreciable. Bibliografia: Bicilona (Cossetània edicions)
Can Verdaguer, al barri de Porta